Lody o smaku bekonowym i puder z oliwy przygotowali dziś, 10 października drugoklasiści z Siemianowic w kuchni Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Rokitnicy. Zajęcia, dofinansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, mają nauczyć najmłodszych zasad racjonalnego i zdrowego odżywania, a w konsekwencji pomóc w walce z otyłością wśród uczniów.
- Problem stale się pogłębia. Z badań wynika, że krytycznym momentem, w którym może pojawić się nadwaga jest zwykle wiek ok. 11 lat. Dlatego dzieci od najmłodszych lat powinny poznawać nowe smaki i przekonywać się, że ze zdrowych produktów można stworzyć smaczne i atrakcyjnie podane posiłki. To zaprocentuje w przyszłości – przekonuje dr Elżbieta Szczepańska z Katedry Dietetyki SUM.
Dzieci, w doskonale wyposażonej, uniwersyteckiej kuchni zrobiły dania na ciepło i zimno, upiekły pełnoziarniste bułeczki oraz przygotowały potrawy, którymi można zaimponować niejednemu dorosłemu: lody o smaku bekonu i marchewki, puder z oliwy i szpinaku. To ostatnie z użyciem elementów kuchni molekularnej.
Podczas warsztatów testowano również, czy uczniów nie dotknął smakowy daltonizm, czyli nierozróżnianie podstawowych smaków.
Wasze komentarze (0)